Menu

Konstruktion av feltolerant filsystem för rymddatorer

Vill du vara med och utveckla framtidens teknologi? På RUAG Space är rymden en del av vår vardag! Vi förser raketer och satelliter med högkvalificerad utrustning, utvecklar och tillverkar datorsystem, mikrovågselektronik, antenner och mekaniska system för att separera satelliter från bärraketer. Vi har hela produktflödet från design till tillverkning inom företaget.

På RUAG Space arbetar vi i team och har nära samarbeten inom projekten. Vi värnar om balans mellan arbete och fritid genom flexibla arbetsvillkor. Vi finns i Göteborg och Linköping.

RUAG Space AB tillhör rymddivisionen inom RUAG Holding AG, en schweizisk teknikkoncern. Rymddivisionen har drygt 1 100 medarbetare i Sverige, Schweiz, Österrike och Finland.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bakgrund
Traditionellt lagras data i rymddatorer i stora FIFO:n eller cirkulära buffrar, men trenden är nu att använda filsystem även i rymden. På grund av den tuffa strålningen i rymden behövs speciella algoritmer för att undvika förstörd data eller att hela filsystemet kraschar. 

Arbetsuppgift
Ett feltolerant filsystem för massminne till en centraldator i en satellit skall definieras, konstrueras, programmeras och utvärderas. Arbetet inkluderar att utvärdera olika publikt tillgängliga filsystemarkitekturer och algoritmer för att hitta en lämplig lösning för ett massminne i en satellit. Lösningen måste ta hänsyn till vilka minnesteknologier som kan användas i rymden samt den relativt begränsade processorkapaciteten i rymddatorer. Prestanda och lämplighet för användning i rymden skall utvärderas.

Kvalifikationer
Civilingenjörsprogram med inriktning på elektronik och/eller data. Erfarenhet av C-programmering krävs.

Arbetets omfattning
Motsvarande 30p i civilingenjörsprogrammet för en eller två personer.

För mer information kontakta:
Patrik Sandin, tel +46 31 735 4182, e-mail: patrik.sandin(at)ruag.com
Åke Jendeby, telephone +46 31 735 4342, e-mail: ake.jandeby(at)ruag.com

 

Ansök här