Menu

Satellitnavigering med hjälp av GPS och Galileo

Vill du vara med och utveckla framtidens teknologi? På RUAG Space är rymden en del av vår vardag! Vi förser raketer och satelliter med högkvalificerad utrustning, utvecklar och tillverkar datorsystem, mikrovågselektronik, antenner och mekaniska system för att separera satelliter från bärraketer. Vi har hela produktflödet från design till tillverkning inom företaget.

På RUAG Space arbetar vi i team och har nära samarbeten inom projekten. Vi värnar om balans mellan arbete och fritid genom flexibla arbetsvillkor. Vi finns i Göteborg och Linköping.

RUAG Space AB tillhör rymddivisionen inom RUAG Holding AG, en schweizisk teknikkoncern. Rymddivisionen har drygt 1 100 medarbetare i Sverige, Schweiz, Österrike och Finland.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bakgrund
Idag har alla GPS mottagare i sina mobiler eller smartphones. GPS är ett amerikanskt system som har varit i drift sedan 1994. I Europa pågår driftsättningen vår egen motsvarighet till GPS som heter Galileo och hittills har 10 satelliter skjutits upp. Det är inte bara här på jorden som man kan navigera med GPS/Galileo-signaler utan man kan även göra det på satelliter i omloppsbana runt jorden. Där används mätningarna för att hålla satelliten i rätt bana samt bestämma satellitpositionen mycket exakt och därigenom öka mätnoggrannheten för satelliten.

Arbetsuppgift
På RUAG har vi tagit fram en prototyp till nästa generations mottagare som optimeras för satellitbruk. Syftet är att utveckla en mjukvara som baserat på mätningar av GPS- och Galileo-satelliters navigationssignaler räknar ut tid, position och hastighet för en satellit som färdas runt jorden i LEO-bana. Verifiera prestanda för befintlig hårdvara samt föreslå förbättringar för att uppnå bättre prestanda men också med avseende på uppdelningen mellan hårdvara och mjukvara för att förbättra den tekniska lösningen.

Kvalifikationer
Mastersprogram med inriktning mot elektronik, data, mjukvara eller liknande. Kunskap inom mjukvara för inbyggda system och till viss del VHDL är meriterande.

Arbetets omfattning
Detta examensarbete omfattar 30p i ett mastersprogram för 2 studenter.

För mer information kontakta:
Thomas Lindgren telephone +46 31 735 4398, e-mail: thomas.lindgren(at)ruag.com
Andreas Karlsson, telephone +46 31 735 4234, e-mail: andreas.karlsson(at)ruag.com